Meteen naar de inhoud

Bijstandsuitkering en arbeidsongeschikt

Bent u arbeidsongeschikt en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Controleer dan eerst of u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering bij arbeidsongeschiktheid. U heeft namelijk geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als u al in de bijstand zit.

U kunt wel aan de sociale dienst vragen of u mogelijk recht heeft op een Wajong-uitkering van het UWV. Het UWV gaat dan onderzoeken of het mogelijk is dat u vanuit de bijstand naar de Wajong kan. Is dat mogelijk? Dan krijgt u geen bijstandsuitkering van de gemeente meer. Wel krijgt u dan een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.

Wordt u op latere leeftijd arbeidsongeschikt? Vraag dan eerst aan het UWV of u in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Komt u niet in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV? Dan moet u een bijstandsuitkering aanvragen. Zit u al in de bijstand en wordt u dan arbeidsongeschikt? Dan blijft u in de bijstand. Het is namelijk niet mogelijk om van de bijstandsuitkering naar een arbeidsongeschiktheidsuitkering over te gaan.

Afgekeurd en bijstand

Zit u in de bijstand en wordt u arbeidsongeschikt? Dan is het niet mogelijk om afgekeurd te worden. Wel kunt u mogelijk ontheffing krijgen van de sollicitatieplicht en de arbeidsparticipatie (de verplichting om (vrijwilligers)werk aan te nemen). Om vast te stellen dat u arbeidsongeschikt in de bijstand zit, kan de gemeente een onafhankelijke arts inschakelen. Bijvoorbeeld van de GGD of een medisch expertisebureau. U kunt ook zelf een onafhankelijke arts inschakelen, wanneer u vindt dat u arbeidsongeschikt in de bijstand zit. Eventueel kunt u de gemeente vragen om op uw verzoek een onafhankelijke arts te regelen. Wanneer u zelf een onafhankelijke arts moet inschakelen, dan zitten hier kosten aan. Deze kosten kunt u eventueel via de bijzondere bijstand bij de gemeente vergoed krijgen.

Bijstand en re-integratie

Wanneer u arbeidsongeschikt in de bijstand zit, kunt u re-integreren. U kunt de gemeente vragen om een re-integratietraject te volgen, dat speciaal gericht is op arbeidsgehandicapten. Tijdens het volgen van het re-integratietraject wordt uw bijstandsuitkering niet verlaagd. Ook hoeft u tijdens het traject niet te solliciteren of werk aan te nemen. Soms kunt u door middel van een speciale overeenkomst zelf uw re-integratie regelen. Dit verschilt wel per gemeente, vraag dit dus na.

Ook als u niet arbeidsongeschikt bent maar wel in de bijstand zit, heeft u recht op re-integratie. U kunt hierbij denken aan het doen van een werkstage wanneer u weinig werkervaring heeft. Of het doen van een opleiding als u nog geen diploma heeft. Ook nu blijft u recht houden op uw uitkering. Het is aan de gemeente om te beoordelen of zij u gaan helpen met re-integreren. De gemeente beslist vervolgens ook op welke manier u begeleiding gaat krijgen in het vinden van werk.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen voor u controleren of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Ook kunnen wij u adviseren over het inschakelen van een onafhankelijke arts. Daarnaast kunnen wij u helpen wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over uw re-integratie.

arbeidsongeschikt bijstand helpdeskbijstand